top of page
  • TWIMC

Heilzame werking

| Feuilleton | Deel 7 van 'Komen en gaan'

Wat gebeurt er met mij?, ja hij had geen idee of er in ieder geval geen woorden voor. Wel zo eenvoudig eigenlijk. Het is wat het is, meer kun je er niet van zeggen, zei hij terwijl een zonnestraal door het kristal op de vensterbank een schittering in zijn ogen legde en hij zag hoe een glimlach de frons van het gezicht van het meisje verdreef. Ja, dat is zo, zei ze, maar hoe weet je wat het is, want het is maar net hoe je ernaar kijkt, toch?

In de achterkamer ging het nu over schulden, prijsplafonds, neoliberale ontsporingen op de woningmarkt en in de zorg en over het fermenteren van groenten vanwege de heilzame werking op je darmflora. Zelf kocht hij regelmatig kimchi maar die was al een paar keer weggegooid door een hulp die de lucht voor bederf aanzag. Zou de maatschappij aan het fermenteren zijn?, dacht hij, dat mensen vinden dat er van alles stinkt terwijl het systeem gewoon wordt omgezet?


Wat heb je nodig? Hij dacht aan toen hij jong was, het wasteiltje waarin het hele gezin in afkoelende en snel vergrijzend op de kolenkachel verwarmd water achterelkaar baadde op zaterdag, aan de ijsbloemen op de ruiten, de truien van eruit gegroeide neefjes, de tochten naar het kolenhok, de weckflessen in de kelder, naast de potjes jam. Ze dronken in hippe restaurantjes nu cocktails uit jampotjes, dat voorziet dus in een behoefte, dacht hij. Maar wat heb je nodig? Perspectief riep de jongen met het rare haar, verbinding zei het meisje, een huis zei iemand en weer anderen baanzekerheid, aandacht, een toekomst.

Wat nu?

bottom of page